Mücadele dolu 365 günün ardından…

Nuray Kılıç

12 Ocak 2022
Mücadele dolu 365 günün ardından…

2021 yılında da kadınlar için sokaklar güvensiz hale getirilmeye çalışıldı. Yolda yürürken tanımadıkları erkekler tarafından yumruklandı, dövüldü. Buna rağmen kadınlar, meydanları daha güçlü, daha kalabalık doldurmaya devam ettiler. 

2021 yılında kadınlar samuray kılıcı ile öldürüldü. Bedenleri parçalandı. Yaşamdan koparılıp ormana, dereye, yol kenarına atıldılar. Kadınlar daha güçlü, daha kalabalık yaslarını bastırıp, isyanları ile her öldürülen kadın için ayağa kalktılar.

2021 yılında 323 Kadın erkekler tarafından öldürüldü. 

Bu cins kırımının tek sorumlusu, Saray’ın emrinde bu politikaları üretenlerdir. Bir gece kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesini fesh ediyoruz diyenlerdir. Katilleri cesaretlendiren söylemlerden vazgeçmeyen, ceza indirimleri, iyi hal uygulamaları ile katili koruma güdüsünden vazgeçmeyenlerdir. 

Son 11 yılda 3.666 kadın 

2011 yılında 257, 2012 yılında 165, 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılında 409, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474, 2020 yılında 436, 2021 yılında 323 kadın, erkekler tarafından katledilerek yaşamdan koparıldı.

Ocak 2021 

Ocak ayında 23 kadın (Selma Taşkömür, Vildan İnce, Aslıhan Dal, Sevgi Tekin, Sevda Kösecik, Ayşe Yaylan, Neriman Kıvrak, Hatice Soysal, Döndü Bakır, Aleyna Yurtkölesi, Zeynep Güngörün,  Ferdane Kurt, Nergis Beyaz, Aygül Çakan, Melek Güngörmüş, Merve Ay, Dilan Kok, Esma Altunkaynak  Arzu Aygün, Selma I., Feride Yılmaz, Süryan Büyük, Kız Büyük.) erkekler tarafından yaşamdan koparıldı. 7 kadının (Arife N., Feyza Nur Saydam, Kristina Novytska, Gülsüm Doğan, Selma E., Müberra Gökçe, Zerda Curka,) ölümü şüpheli olarak kaydedildi.  

ŞUBAT 2021

Şubat ayında  33 Kadın (Samira Rashidian, Canan Acer, Hatice Helvacı, Türkiye Momammed, İkram Kaplan, Gonca Akbulut, Kader Balcı, Meryem Güneş, Şule Yıldırım, Saime Ü., Melek Gürler, Zeynep İkinci, Mihrican Ekmenci, Raziye Özcan, Gülistan Şaylemez, Hacer Çetin, Samira Ikhadır, Hatice Toğrul, Sibel A.,  H.Ç., Gamze Kaçar Bozkurt, Emel Tokal, Nur Cemil Hüseyin, Meral Şen, Ayşe Nazlı Kınacı, Feride T., Hanife Yenisu, Birgül Y., Semiha Peker, Nergiz Sarıkaya, Pınar Can, Gülsüm Berk, Güler Kaya,) erkekler tarafından öldürüldü. 3 kadının (Beril S., Ayşe Özgecan Usta, Betül Özdemir) ölümü şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. 

Saç yoksa Günah da yok…

İran İslam Devrimi'nden bu yana kadınlara zorunlu tutulan başörtüsünü protesto eden yüzlerce kadın, saçlarını kazıtarak yasağı protesto etti. 1979’daki İslam Devrimi’nden beri İslami başörtüsü kullanmanın zorunlu olduğu İran'daki kadınlar, başlarını kazıtarak çektikleri fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

Şubat ayında Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Kadınlar bile’’ vurgusu; eril zihniyetli politikaların toplumsal eşitliğe aykırı olduğunu bir kez daha vurguladı. 

 C:\Users\vilin\Desktop\VİLİNZE\VİLİNZE ÜRÜN GÖRSELLERİ\RESİM\Yeni klasör (2)\Yeni klasör\P\HABERLER HAZIRLIK\P 21\Yeni klasör\MOR DYM.jpg22 Şubat’ta yüzlerce Mor Dayanışmalı kadın ‘’Sözümüz var‘’ diyerek bir kez daha alanları doldurdular ve 8 Mart yaklaşırken taleplerini dile getirdiler.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Çağla Akdemir, salgın ile birlikte kadınların gündeminde şiddet, yoksulluk, işsizlik, hastalık ve emek sömürüsünün daha da arttığını hatırlattı.

MART 2021

Mart ayında 25 Kadın (Halime T., Nebahat Kurt, Fatma K. Hanım Pınarlı, Nuran Koçer, Reyhan Korkmaz, Mervenur Polat,  Sevcan Demir, , Bensu Narlı, Hüsna Temurtaş, , Gizem Canbulut, Aysel Y., Serap T., Hatice Yıldız, Rabia Doğan, Teyo, Nagihan Üste, Meral Sivrikaya,  Elif Atay, İslim Ahmed, Necla Demirbaş, Yeter Yılmaz, Ceyda Öç,. Sezen Ünlü, Serpil Fikirli ) erkekler tarafından öldürüldü. 5 Kadın (Miraç Güneş, Dila Yıldırım, Futem Alhamadi, Zilfinur Bakır, İsmi belirlenemedi,) ölümü şüpheli olarak kayda geçti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyada ve tüm yurt genelinde coşku ile kutlandı. Kadınlar meydanları doldurarak taleplerini bir kez daha dile getirdi. Bu sene Sıraselviler’den başlayarak gerçekleştirilen 19. Feminist Gece Yürüyüşü için bazı yollar trafiğe kapatılarak yürüyüşe katılan kadınlar dar bir alana sıkıştırılmak istendi ve dövizlerde yazılanlar nedeni ile dövizler ile yürüyüşe izin verilmedi. 

8 Mart 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ nde kadınlar  ‘’ritme göre zıplayarak cumhurbaşkanına hakaret etmek” gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınların hepsi ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

20 Mart 2021 tarihinde gece yarısı Resmî Gazetede 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Sözleşmenin fesih kararı yayınlandı.

Kararı tanımayan ve itiraz eden tüm kadın dernek ve kuruluşları, tepkilerini 81 ilde ve tüm ilçelerde eş zamanlı olarak meydanlardan ve sokaklardan haykırdı. 

Karara tepki gösteren siyasi partiler, barolar ve sivil toplum kuruluşları sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarla kararın hukuksuz olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdi. Kararın iptali için davalar açıldı. 

NİSAN 2021

C:\Users\vilin\Desktop\VİLİNZE\VİLİNZE ÜRÜN GÖRSELLERİ\RESİM\Yeni klasör (2)\Yeni klasör\P\HABERLER HAZIRLIK\P 21\nisan\179513721_4158303200868111_2236780360563884737_n.jpg

Nisan ayında 13 Kadın (Fatma A., Dilek S., Seda Kayadelen, Bahar Bal,  Arzu İlhan Koca, Selma Örenç,  Mevlüde Parlak, Aygün Yıldız, Filiz G., Koçer Dönmez, Ayşe Cenikli,  Esra Çelik, Hatice Işık) erkekler tarafından öldürüldü. 5 Kadın cinayeti (Meryem Aslan, Şükriye Bulgurcu, E.Ş., kimliği belirlenemeyen, M.I., ) şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

2021 yılı patriyarkal sistemin ‘’Doğa ve Kadın’’ imtihanı ile geçti. Kadınlar tüm alanlarda en önde direndiler. 

Rize'nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi'nde Cengiz Holding tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı direnen kadın, 2021 yılının unutulmazları arasında yerini aldı. 

MAYIS 2021

Mayıs ayında 18 Kadın (Tuba Menek, H.G., Semra Çetin, Zeynep Erdoğan, Emel D., Şirvan Dönmez, Şükriye Alkan, Gülendam Göz, Arife Nur Sarıoğlu, Aslı Öztürk, Birgül Ç., Tuğçe Duman, Melek Elşemo, Yudum Mert, Nesrişah Yorgun, Elham Atıfı, Fatma Öz, Kamile Yavuz) öldürüldü. 4 Kadın (Havva Nur Çalışkan, Bedriye Kaynak, M.Ç.  Tuğçe Ünsal) şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. 

Mayıs ayı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı yapılan protestolar ile geçti. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliği vurgulandı.

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz Çünkü ‘’İstanbul Sözleşmesi, mağdur-fail arasındaki ilişkiye bakılmaksızın şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi olan kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, lgbti+ bireyleri, göçmen ve mültecileri korumayı amaçlar.’’ Kadın dernek, STK ve bileşenleri 1 Temmuz’a kadar alanlarda aktif eylem kararı aldılar.

Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu toplantısında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, skandal sözleriyle gündeme geldi. Süleyman Aslan 15 yaşındaki çocukların nikâhının “insan hakkı" olduğunu savundu. Evlilik yaşının erken yaşa çekilmesini ve bunun, kadına şiddeti önleyeceğini savundu. Nikâhsız birlikteliklerin şiddeti arttırdığı konusunda ifadelerde bulundu. 

HAZİRAN 2021 

Haziran ayında 15 kadın (Nazife Talas, Şahigül Buluş, H.B., Meryem Seyis, Şengül Güler, Şebnem Köker,  İlknur Çavuş, Arzu Rahmen Güney, Adalet Bike, Halime Uyar, Emine Karakaş, Yemen Akoda, Gülistan Aidorova,  Sadriye Şen, Yasemin A.,  erkekler tarafından öldürüldü. 4 Kadın (Anzelika Sraufant, Esma Yücel, Raziye Ebru Erciyes, Hülya Karabulut) 

Ayrıca 2021 yılından önce kayıp olmuş Seher Alder, Mehlinaz Ayatay, Sultan Boran’ın cansız bedenleri bulundu. 

Mersin’den İzmir’e, Edirne’den Ankara’ya, ülkemizin birçok ilinde, 1 Temmuz’a kadar eylem kararı alan kadınlar; ‘’İstanbul Sözleşmesi’nden değil yolumuzdan çekil’’ şiarıyla 19 Haziran’da İstanbul Maltepe’de bir araya gelerek isyanlarını hep bir ağızdan haykırdı.  Birçok ilden sembolik katılım ile gerçekleştirilen eylem için kadınlar, sabahın erken saatlerinde yollara döküldü. Valiliğin katılım için sayı sınırı koyduğu eylemde kadınlar omuz omuza örgütlü mücadelenin gücünü bir kez daha gösterdi. Hükümetin uyguladığı baskıcı politikaların vurgulandığı konuşmalar, sık sık isyan sloganları ile kesildi. Düzenlenen mitingde kadınlar Kalben, Pınar Aydınlar ve İstanbul Kadın Orkestrası’nın sahne almasıyla öfkelerini, isyanlarını türkülere, ezgilere bıraktılar. 

 TEMMUZ 2021 

Temmuz ayında 19 kadın (Durdu Kadem Kızıloluk, Sevda Çelemoğlu, Ebru Kaya, Deniz Filiz, Derya Aldıç, Fatma Akdeniz, Hatun Özsoy, Merivan Avcı, Hatice Düzduran, Aysel Y., Gülcan Elmacı, Kader Kırık, Zeynep Üzbaş, Şadiye Rüzgar, Mehtap Kırlangıç, Yağmur Taylan, Selma Özen, Fatma Keke, Ayşe Tayurak) erkekler tarafından öldürüldü. 2 kadın (Öykü Yündüm, Damla Aycan ) şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

1 Temmuz’da ülkenin 81 ilinde başlayan isyan, dalga dalga yayılarak, akşam saatlerinde Taksim Tünel’de coşkun bir sele dönüştü. Biz bugün hayatımız, haklarımız, kazanımlarımız için isyandayız! Barikat ne ki, engel mi sandın?  ‘’Barikatlarınızı da, baskılarınızı da, patriyarkanızada yıkıp geliyoruz’’ diyen kadınlar barikatları yıktı geçti.

Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla Kadınlar ve LGBTİ+'lar, Kadıköy İskele Meydanı'nda İstanbul Sözleşmesi eylemi için buluştu.

Genel Sekreter Fidan Ataselim " Biz bu sözleşmeyi kimsenin lütfuyla almadık, kimsenin kararıyla da kaybetmeyeceğiz. Yerden göğe kadar evrensel hakkımız. Bu hakkımız için de sonuna kadar savaşacağız! Anayasadan, yasadan, Sözleşme’den Vazgeçmiyoruz, açıklamasında bulundu. 

Kadınları ve çocukları kapsayıcı bir şekilde koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilen AKP, cinsel istismar ve işkence gibi suçlarda “somut delil arama” şartı ile çocuk istismarının önünü açan ve failleri cezasız bırakan 4. Yargı paketinin birinci bölümünü onayladı. 

Cinsel istismar ve kasten öldürme gibi suçlarda tutuklanma için somut delil şartı aranması TBMM’de kabul edildi.

AĞUSTOS 2021 

Ağustos ayında 35 kadın (Azra Gülendam Haytaoğlu, , Esra Hankulu, Senem Barik, Sultan Duran, Sude Akarsu, Baran Hasan Rasho, Gülizar Kılınç, Gülcan Kılınç, Necla Koçyiğit, Hatice Aslan, Ulviye Avağ, M.M, Gönül Yalçın, Kadriye Akdeniz, Pakize Meşe, Nazlı Meşe, Emel Göker, Kübra Özten, Ebru Arslantürk, Hacer Arslantürk, İkra Nur Türksoy, Fatma İnan, Elif Terziler, Gülten Durmaz, Zekiye Hossini, Semanur Saraç, Azime Özcan, Yasemin Özcan, Atiye Pullu, Ebru Yüksel, Hediye Tokay, Elif Göktaş, Hiranur Göktaş, Yaren Göktaş, Ebru Gürcan) erkekler tarafından öldürüldü. 5 kadın (Elif Saltık, Emine Gökkız, Elif Sinan, Eda Nur Kaplan, Bahar T.) ölümü şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. 

Ağustos ayında Kampüs Cadılarının İstanbul Kadıköy’de erk egemen politikalara karşı eylemi damgasını vurdu. Eylemde ‘’Patriyarka tarafından nesneleştirilmemize, ikincil konuma itilmemize, "Damızlık Kız" muamelesi görmemize isyan ediyoruz! Kabul etmiyoruz!  Hayatlarımızı, haklarımızı, özgürlüğümüzü sokaklarda savunacağız, ellerimize alacağız! Cadısın hatırla, İsyanla Özgürleş ‘’ denildi. Margaret Atwood‘un Damızlık Kızın Öyküsü kitabından yola çıkılarak gerçekleştirilen eylemde patriyarkal sisteme, cinsiyet eşitsizliğine ve kadınlar üzerinde uygulanan politikalara vurgu yapıldı. 

EYLÜL 2021

Eylül ayında 21 kadın (S.Ö., Amara Dwla, Emine Pulent, Eda Aydoğan, Mercan B., Özlem Kılıç, Yüksel Sevinç, Kadriye Alper, Fatıma Ayderi, Gülseren Mamuş, Gülten Yankın, Gurbet Fida, Tuğba Dursun, Şennur Çetin, Filiz Akgöz, Hatice Senem, Nurgül Altıntaş, Melike Can, Tatyana Fedorova, Aynur Mert, Aleyna Mert) erkekler tarafından öldürüldü. 4 kadının (Ela Sonyüksek, Ayhan Özden, Aslı Demir, Aleyna Ağgül) ölümü şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

Afgan kadınlarının direnişi eylül ayında devam etti. "Özgürlük bizim hakkımızdır" diyen Afgan kadınlar Kabil'de Taliban'a karşı gösterilerine devam ettiler. Protestolarından vaz geçmeyen kadınlar artık Taliban'ın en kötü kâbusu haline geldi. Yine bu dönemde sosyal medyada Taliban’ın yasakları üzerine #KıyafetimeDokunma eylemi başladı. Çok sayıda Afgan kadını, renkli geleneksel kıyafetler içinde gösteren paylaşımlar yaptılar.

Küresel Aktivist Hareket V-Day, One Billion Rising öncülüğünde tüm dünyada eş zamanlı olarak Afganistan’daki kadınlar ile dayanışma için dünya çapında küresel eylem başlatıldı.

2021 Eylül ayında kadınlar, şiddete ve kadın cinayetlerine karşı yeşil sahaya çıktılar.

Eylül ayında Gazete Duvar muhabiri Cihan BAŞAKÇIOĞLU’nun özel röportajı ile yayınlanan yazıda; İzmir’in Aliağa ilçesindeki Siteler Mahallesi’ndeki kadınların, artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek için futbol takımı kurdukları belirtildi. Siteler Mahallesi Muhtarı Fatma Divrik’in girişimi sonucu bir araya gelen her yaş grubundan 25 kadından oluşan takımda siyah ve mor renkli formaların tercih edildiği belirtildi. Formaların üzerlerindeki isimler ise Özgecan Aslan, Emine Bulut, Fatma Şengül, Esin Işık, Helin Palandöken... Bazı formaların arkasında ise şiddet gören veya katledilen ancak ismi kamuoyuna yansımayan kadınlar için “Adı yok” ibaresi bulunduğu belirtildi. 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Yönetmeliğin 8. maddesinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 11 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren bir değişiklik yapıldı. Yayınlanan kararname ile birçok iş kolunda silah ruhsatı alımının kolaylaştırılmasının yanında kadına şiddet nedeniyle hakkında tedbir kararı alınan kişinin ruhsatına el konulacak. Bu kişilerin tedbir kararı süresince silah taşıma veya bulundurma ruhsatı askıya alınacak ve silahı da 'emanete' alınacak. Kararnameyi kadına şiddeti sonlandırmak için düzenlendiğini açıklayan AKP hükümeti, zaten yürürlükte olan ve kararname ile düzenleme yaptıkları yasadan daha kapsamlı olan 6284 sayılı kanunu neden uygulamazlar?

EKİM 2021

Ekim ayında 17 kadın (Nazlı Koldaguc, Ayşe Taşma, Fatma Saman, Hasret Tutal, Meltem Goncagül, Gönül Yılmaz, Sevil Şimşek, Sena Altan, Semra Yılmaz,  Ayad Adsız, Hadika Çağlar, Fatma Gül Özyer, Elif Hazal Yılmaz bebek,  Ülker İnal, Şebnem Şirin, Seyhan Gözer, Nuriye Ünver)  babası, oğlu, arkadaşı ve eşi olan erkekler tarafından öldürüldü. 3  kadın (Nefes Balkan, Kader Güler, Esra Malgır) ölümü şüpheli olarak kayıtlara geçti. 

2021 Ekim ayında; Mor Dayanışma’nın 23 Ekim’de başlayan İstanbul, İzmir, Antakya, Adana, Mersin olmak üzere eş zamanlı olarak yapılan ‘’geçinemiyoruz’’ eyleminde yüzlerce kadın sokaklardan EKONOMİ DEĞİL ZAMLAR UÇUŞTA diye haykırdığı eylemler damgasını vurdu. Her ildeki eylemin ardından yapılan basın açıklamasında;  

“Kadın yoksulluğu her gün daha yakıcı hale geliyor. Son 1 yılda genç kadın işsizlik sayısı yüzde 15,6 artarak yüzde 31,7'ye yükseldi.

Sermayenin çıkarını düşünen iktidar kadınları, gençleri, göçmenleri açlığa mahkûm etmek istiyor!

2019 yılından beri hayatımıza giren Pandemi herkesi eşit etkilemedi; zenginler servetlerini katlarken yoksulluk daha da derinleşti. Pandemi sürecini yürütemeyen iktidar bunun faturasını da kadınlara, işçilere, emekçilere kesti. Salgının etkilerinin en yoğun hissedildiği zamanlarda bile bizler güvencesiz koşullarda ve virüsle burun buruna çalışmaya devam ettik. Bize sunulan ya evde kalmak ve açlıktı ya da çalışmaya devam edip ölümle karşı karşıya gelmek… Atölyelerde ve fabrikalarda nerdeyse hiçbir Pandemi önleminin etkin uygulanmadığı koşullar altında çalışmak zorunda kaldık çünkü aksi taktirde hayatımızı devam ettirebilecek bir destek sunulmadı bizlere. Göstermelik yardımlarla, yalan vaatlerle ve içi boş söylemlerle bizleri oyalamaya çalışan iktidar; diğer yandan şirketlere, sermaye sahiplerine iltimas geçmeye devam etti. Yoksuldan alıp zenginin cebini dolduran iktidarın da kar peşinde koşan sermayenin de gözü doymadı, doymuyor. Patriyarkal kapitalist sistem, sömürüsünü artırmanın peşindeyken yoksular açlık sınırına itiliyor ve zaten açlık sınırında yaşayanlar ise çaresizlik intiharlarına sürükleniyor.  Türkiye tarihinin en derin ekonomik krizini yaşarken; açlığın, yoksulluğun, zamların, ölümlerin asıl sebebinin virüs değil patriyarkalkapitalist sistemin kendisi olduğunu çok iyi biliyoruz.

İsyanımız; kadın cinayetlerinin, taciz, tecavüz ve şiddetin son bulduğu eşitlikçi bir düzen inşa edene dek sürecek!

Patriyarkal kapitalist sömürü düzenine karşı yaşasın sosyalist feminist mücadelemiz!” denilerek açıklama sona erdi. 

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 15 kız ve erkek öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu şikayeti üzerine hakkında adli ve idari soruşturma başlatılan öğretmen D.B., açığa alındı. 

KASIM 2021

Kasım ayında 28 kadın ( Nursel Taşkın, Meltem Layıker, Huriye Şentürk,  Sevda Şentürk, Behiye Çakır, İlknur Gökay Tuncel, Ayşegül Sert, Azize Gülmez, Ece Şennur T. Başak Cengiz, Selime Pişkin, Hanife Demirci, Nurdan Budak, Sanem Kafalı, Neslihan Batur, Gülsüm Yarış, Şahinder Karakulak, Meral Mas, Neslihan Kaya, Elif Ada bebek,  Sahra Gizem Aksu, Müslüme Yağal, Songül Değirmenci, Sultan Karabulut, Ayşegül Aydın, Şahibe Altıntaş, Songül Sarı ve Sultan Dağaşan ) yaşamdan koparıldı. Ayrıca kimliği belirlenemeyen bir kadın İstanbul Avcılar’da metruk binada öldürüldü. 

Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin görüşmelerinde İstanbul Sözleşmesi protestosu Kasım ayına damgasını vurdu. 

Muhalefet milletvekilleri, üzerinde "İstanbul Sözleşmesi yaşayacak!", "TCK 103, 6284'ü uygula" ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ifadelerinin yer aldığı flamaları açtı. “İstanbul Sözleşmesi'ni geri getireceğiz ve uygulatacağız” ve “Kadın yoksulluğuna hayır” “Kadınlar İçin Adalet” yazılı dövizlerle protesto etti. 

22 Kasım’da düzenlenen 2021 yılının Finlandiya Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ne bu yıl Türkiye’den Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu layık görüldü. Ödülü Platform adına Gülsüm Kav ve Fidan Ataselim Finlandiya Başbakanı Marin Sanna‘dan aldı.

22 Kasım’da Yargıtay, Ceren Özdemir ‘i öldüren Özgür Arduç'un ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.

Türkiye’deki kadıncinayetlerini konu alan “Ölümüne Boşanmak” “Dying to Divorce” belgesel filmi, İngiltere’nin “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film” kategorisinde Oscar adayı oldu.

ARALIK 2021 

Aralık ayında 33 kadın (Aylin Alkutay, Zehra Çakır, Fatma Hoşça, Özgül Zonturlu, Garibe Gezer, Gülsenem Yılmaz, Defne Öztürk, Özlem Çopur, Selva El Hinedi, Hörmet Doğan, Yasemin Nur Susoyak, Cahide Can, Nazik Sancar, Hatun Moradaoğlu, Feriha Temiz, Nebahat Er, Cemile Başçı, Kadriye Başçı, Gülsüm Bilgiç, Kezban Meşe, Gülser Uyar, Hülya Alaca, Derya Gül, Meral Baran, Rukiye Akgül, Meryem Yılmaz, Reyhan Direkçi, Hibetullah el Muhammed el Nasır, Melike Yağmur Uyaner,  Zübeyde Karakoç, Güzin Çetin, Mariyam Aloui EpGuitni, Derya Damla Yurdakul) erkekler tarafından öldürüldü.

2021 sonuna kadar hala Gülüstan Doku ve Sally Ali Challab Al-Abbood’u bulunamadı.

Pandemiyi bahane göstererek sermaye yanlısı hükümet işverenler için KOD 29’u icat etti. Birçok kadın hakları gasp edildi, işten uzaklaştırıldı ya da işten atıldı, 2021 yılında iş yerlerinde, fabrikalarda kadın grevleri aylarca devam etti ve yıl biterken Simbo, SML Etiket, Addotürk, CarrefourSa, HugoBoss fabrikalarında grevler devam ediyordu.

30 Aralık’ta kadınlar, ‘’ Yoksulluğa Karşı Feminist İsyan’’ şiarıyla Beşiktaş’ta bir eylem gerçekleştirdiler. 

Geniş katılımlı eylemde; Hetero-patriyarkal kapitalist sistemin kadınlara, LGBTİ+' lara dayattığı yoksulluk, emek sömürüsü, düşük ücret, güvencesiz iş düzenine karşı isyanda oldukları belirtilerek, “bu yoksulluğun, umutsuzluğun, evlere, ailelere gittikçe daha fazla mecbur edildiğimiz, tek bir adamın kararlarının bedelini ödediğimiz bu düzenin karşısında feminist isyan var” dendi. 

 

Barınma sorununa feminist isyan !

Erkek şiddetine karşı feminist isyan !

Emek sömürüsüne feminist isyan ! 

Fiili ve hukuki kürtaj yasağına feminist isyan !

Patriyarkaya, yoksulluğa karşı feminist isyan ! 

Yaşasın feminist mücadelemiz !

Yaşasın kadın dayanışmamız !

Sloganları ile 2021 yılına veda edildi. 






Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Yağmacılar, soyguncular mı kadınlara ahlak dersi verecek?
    ''Saçımın rengiyle, rujumun rengiyle, saçımla, başörtümle, taktığımla, kurduğum cümlemle, üslubumla herhangi bir şeyle yargılanmadığım bir gelecek hayal ediyorum ve bu geleceği hayal etmekten asla ve asla vazgeçmiyorum” Ahlaklılık nedir, son…
  2. Kanayan Bir Yara Kadın Sığınma Evleri
    Yapılması gerekenler birkaç düzenleme neticesinde koordinasyonu sağlayarak, kadın sığınma evlerinin sayısının arttırılması, tedbir ve koruma kararlarının kadınların ihtiyaçları gözetilerek 6 ay veya süresiz olarak verilmesi, çocuklu kadınlar için sağlanan sosyo-ekonomik…
  3. Kadınlara değil, katillere barikat!
    Feminist Gece Yürüyüşü’nün 20.si barikatlara ve polisin Cihangir’e çıkan tüm yolları kapatmasına rağmen yapıldı. Tüm engellemelere rağmen binlerce kadın Cihangir’deydi. Katledilen kadınların öfkelerini giyinerek gelmişlerdi kadınlar, yoksulluğa, savaşa hayır, homofobiye,…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…