DISK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Çocuklarımızın emaneti için direneceğiz

3 Kasım 2020
DISK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Çocuklarımızın emaneti için direneceğiz

Meclis genel kuruluna gelmesi beklenen ve işçilerin kıdem tazminatını ortadan kaldıran kanun teklifinin ger çekilmesini isteyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Çocuklarımız hakkı için direneceğiz" dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),  geçtiğimiz günlerde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek genel kurula gelmesi beklenen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin" geri çekilmesi için Kadıköy'de bulunan İskele Meydan'ında bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Çocuklarımızın kıdem tazminatına, emekliliğine dokunma” pankartının açıldığı açıklamada “Kıdeme uzanan eller kırılır”, “Tazminat hakkımız söke söke alırız” ve “Hükümet yasanı al başına çal” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu katıldı. 
 
Basın metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.
 
KIDEM TEHDİT ALTINDA
 
İzmir’de yaşanan depremi hatırlatan Çerkezoğlu, kurtarma mücadelesi veren tüm emekçileri selamlayarak, “Ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi. Başta işçiler olmak üzere ülke olarak salgının ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuştuğunu belirten Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenlerin gündemlerinin ise çok farklı olduğunu söyleyerek, “Kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında” dedi.
 
İŞVERENE TEŞVİK VERİLİYOR
 
 AKP’nin Meclis'e sunduğu teklifle birlikte işverenlere teşviklerin dağıtıldığını belirten Çerkezoğlu, işçilerin ise en temel haklarının gasp edilmek istendiğini söyledi. Çerkezoğlu, “Bu yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Yasa teklifine göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek” diye belirtti.
 
‘GÖZLERİ KIDEM TAZMİNATIMIZDA’
 
İşçilere, “istihdam artacak” masallarının anlatıldığını ifade eden Çerkezoğlu,  işçilerin belirli süreli sözleşmenin geçici işçilik olduğunu bildiğini söyledi. Sözleşme ile çalışan işçilerin iş güvencesinin, kıdem ve ihbar tazminatının olmayacağını bildiklerini söyleyen Çerkezoğlu, yapılan bu ayrımcılığın Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekti.  “Yıllardır gözleri, elleri kıdem tazminatımıza uzanıyor” diyen Çerkezoğlu, “Onlar kıdem tazminatına göz dikince, el uzatınca işçiler ayağa kalkıyor. Yıllardır defalarca kıdem tazminatına el uzattılar ama işçi sınıfı ayağa kalkınca ellerini geri çekmek zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı.
 
‘KIDEM ÇOCUKLARIMIZIN EMANETİ’
 
Kıdem tazminatını gasp etmek için işçilerin bölünmeye çalışıldığının altını çizen Çerkezoğlu, “Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatının gasp etmeye kalkanları affetmez. Her işçi bir gün 50 yaşına geleceğini ve o yaştan sonra kıdem tazminatı olmayacağını bilir. Her işçi çocuğunun hakkı için daha da kuvvetli direnir” diye belirtti.
 
‘EMEKLİLİK HAKKIMIZ ÇALINIYOR'
 
 “Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak” diyen Çerkezoğlu,  “Bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Kıdem tazminatımızı ve emeklilik hakkımızı torbaya atıp çalmak isteyenler, aynı torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyor. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları yağmalanmak isteniyor. Salgın koşullarında yaşam ve geçim savaşı veren biz işçileriz. Bize ait İşsizlik Sigortası Fonundan bol keseden destek alanlar ise patronlar” şeklinde konuştu. 
 
‘SESSİZ KALMAYACAĞIZ’
 
İktidarın Meclis'e getirdiği torbanın adaletsizlikle dolu olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren mevcut yasalarımıza göre suç işlemektedir. Ancak Meclis'teki yeni yasaya göre işveren suçunu kabul etmesi durumunda af edilmekte üstüne üslük prim teşviki ile ödüllendirmektedir” dedi. Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz” şeklinde konuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…