Bilecik'de 36 bin ağaç, günde 500 ton su madene feda edilecek!

19 Kasım 2020
Bilecik'de 36 bin ağaç, günde 500 ton su madene feda edilecek!

Bilecik’te maden ocağının kapasite artırımı ve kurulması planlanan cevher zenginleştirme ile atık tesisi için, 36 bin ağaç ve günde 500 ton su, Meclis kararıyla gözden çıkarıldı. Ret oyu veren il meclis üyeleri, kabul eden üyelere tepki gösterdi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molidren maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclis’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verildi.

Birgün'de yer alan haberde proje kapsamında 36 bin ağaç kesilecek, günde 500 ton su kullanılacak. Meclis’te hayır oyu veren meclis üyeleri yaptığı açıklamada, “Bu karara kabul oyu vererek, halkın ve haklının yanında duramadıklarını gösteren il genel meclisi üyesi arkadaşlarımızı vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz” dendi.

ŞİRKET, YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATABİLECEK

Muratdere Madencilik tarafından ‘açık ocak’ yöntemiyle işletilen maden ocağının kapasite artırımı, atık ve cevher zenginleştirme tesisi için 2017 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumsuz kararı verildi. Projeyi yeniden gündeme getiren şirket, Bilecik İl Genel Meclisi’nden onay istedi. Bölge halkının tüm itirazlarına rağmen çevrede büyük ekolojik tahribata neden olacak proje için onay verildi. Şirket böylece yeni bir ÇED süreci başlatabilecek.

12 kabul oyuna karşı 9 ret oyu veren Meclis üyesi açıklama yaptı. “Bilecik İl Genel Meclisi’nin vicdanlı üyeleri Muratdere’de orman katliamına karşı çıkıyor” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün Bozüyük için, bölgemiz için, ülkemizin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için kara bir gün maalesef. Bozüyük, Muratdere ormanlarını talan edecek, bölgenin oksijen deposu, çok değerli orman florasını yok ederek bakır madeni yapılmasına göz yumacak izin Bilecik İl Genel Meclisi’nden, bizlerin direnmesine, hayır demesine rağmen 12 kabul, 9 ret oyuyla geçirildi. İlk etapta bin 260 hektar çok kaliteli orman arazisi. Bitki örtüsü üzerinde yaşayan canlıların yuvası, 36 bin ağaç katledilecek. Madenin işlenmesinde günde 500 ton temiz su kullanılacak ve kirlenmiş suyun ne olacağı belli değil.”

Karadeniz’in akciğeri kesiliyor: Borcam’dan Zonguldak’ta çevre katliamı!

Ereğli'de Borcam'ın silis kumu maden arama çalışmaları nedeniyle binlerce ağaç kesildi. Yaşam savunucusu Çetin Yılmaz, 100 dönümlük bir alanda ağaç katliamı yapıldığını söyledi.

Zonguldak Ereğli’de Borcam tarafından tarafından yapılan silis kumu çıkarma çalışmalarında şu ana kadar 100 dönümlük bir alanda ağaç katliamı yapıldı. Maden alanı, yaklaşık 30 kilometrelik bir alanı kapsıyor.

Zonguldakhaber.com'daki haberde Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Borcam Madencilik A.Ş.’ye ait silis kumu ocağının Kandilli - Terzi köyü arasındaki ağaç katliamı sürüyor. 2010 yılında projelendirilen madenin kapasitesi 2016 yılında büyültülmek istendi. Bölge halkının tepkisiyle Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılamadı.

‘BÖLGE BORCAM’A TAHSİS EDİLDİ’

Ancak bu sürecin ardından şirketin bölgedeki çalışmaları genişleyerek devam etti. Kdz. Ereğli Çevre Platformu'ndan Çetin Yılmaz, Kandilli ile Ilıksu arasındaki bölgenin Borcam’a tahsis edildiğini vurguladı.

Bölgedeki silis kumu arama çalışmaları hakkında bilgi veren, Çetin Yılmaz, yapılanın altın madenindekine benzer bir çalışma olduğunu söyledi. Önce ağaçların kesildiğini, ardından alınan kum tabakasının çeşitli kimyasallarla ayrıştırıldığını söyledi.

‘DOĞAYA ZARAR VEREN KİMYASALLAR VAR’

Bu ayrıştırmada kullanılan kimyasalın siyanür tipi bir kimyasal olmadığını belirten Yılmaz, yine de doğaya zarar veren kimyasalların olduğunu ekledi.

‘BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ’

Ağaçların kesildiği ormanların bitki zenginliği açısından 26 çeşit ağaca ev sahipliği yaptığını ifade eden Yılmaz,  100 dönümlük bir alanda binlerce ağaç katliamının yapıldığını vurguladı.

‘CİDDİ SORUNLARA YOL AÇACAK’

Bölgenin maden bölgesi olduğunu da ekleyen Yılmaz, gelecek dönemde buralarda yapılacak maden çalışmalarının ciddi çevre sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

‘İŞSİZLİK TEHDİT OLARAK KULLANILIYOR’

Borcam’ın civar köylerden işçi alarak, daha sonra bu işçileri işten çıkardığını söylen Yılmaz, az sayıda işçi çalıştırıldığını ama işçi sirkülasyonuyla, işsizliğin bir tehdit olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…