İktidar sermaye çıkarlarını koruma pahasına 301 işçinin katillerini ödüllendirdi!

16 Haziran 2021
İktidar sermaye çıkarlarını koruma pahasına 301 işçinin katillerini ödüllendirdi!

Soma'yı savunmak işçi öldürmekten daha ağır suç! --SomaDavası'nda aileler; Patron Can Gürkan'ın 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu'nun 12 yıl 6 ay hapis cezası aldığı ve Yönetim kurulu Üyesi Haluk Evinç'in ise beraat ettiği kararı okunurken, kürsüye ayakkabı fırlatarak tepki gösterdi.

SomaDavası'nda 2018'de biten davayı Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde değişen heyet bozmuş yeniden yargılama yolu açmıştı. Sonuç; 301 madencinin hayatına karşılık 20 yıl hapis cezası...

Aileler; Patron Can Gürkan'ın 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu'nun 12 yıl 6 ay hapis cezası aldığı ve Yönetim kurulu Üyesi Haluk Evinç'in ise beraat ettiği kararı okunurken, kürsüye ayakkabı fırlatarak tepki gösterdi.

Sorumlulara verilen cezalara tepki gösteren işçi aileleri, "Bu mücadeleyi başka 301'ler olmasın diye vermiştik; çürümüş kokuşmuş adaleti arıyoruz. Bir gün gelir mi? Ama gelmeyecek. Çocuklarımızın adlaetini arıyoruz. Cumhurbaşkanı demiişti kaza zamanı en yakınım bile olsa tutuklanacak, cezasını çekecek' demişti, ama işin ucu kendisine dokunduğu zaman. Sust!" ifadelerini kullandı.

Av. Selçuk Kozağaçlı yargılanırken ona "Neden Soma'nın avukatlığını yaptın" diye sorup 11 yıldan fazla ceza vermişlerdi. Bugün Soma'nın baş faili maden sahibi Can Gürkan'a kast yerine taksirden cezalandırma yoluyla 20 yıl verildi. Soma'yı savunmak işçi öldürmekten daha ağır suç!

301 canın bedeli 20 yıl ceza! Tabii yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edilir yakında . Bu tekme de unutulmayacak. Ki aslında Erdoğan'ın tekmesidir bu.Gün gelecek hepsinin hesabı sorulacak elbet!

 

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların "bilinçli taksirle öldürme" suçundan değil, 301 kez "olası kastla öldürme" ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Bu karar, başta iş kazasının yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını sağlayacaktı.

Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak'ta 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.

İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.

Yeni karara göre, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç en fazla 22 yıl hapis cezasına çarptırılabilecekti.

Yargıtay'ın ikinci bozma kararının ardından davanın ilk duruşması 13 Nisan'da görüldü. Önceki gün de duruşma yapan mahkeme bugün kararını açıkladı. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…